De To Veiene

bilde av sti omgitt av grantrær

Dette innlegget er også tilgjengelig på: English (Engelsk)

Salig er den mann som ikke vandrer i ugudelige folks råd og ikke står på synderes vei og ikke sitter i spotteres sete, men har sin lyst i Herrens lov og grunner på hans lov dag og natt.

Salme 1:1–2 NB07BM

Ønsker du å være lykkelig? Selvfølgelig ønsker du det. Alle gjør det. Problemet er at det ikke er så lett å finne lykke. For de fleste, spesielt i dagens verden, kan det være svært flyktig. Heldigvis lever vi kristne ikke i denne falne verden. Vi er bare landstrykere i denne verden som er på vei til en mye bedre verden, en høyere verden som vil vare i evigheten. Det vil være en perfekt verden hvor loven går ut fra Sion, og Ordet går ut fra Jerusalem. Endelig vil det ikke lenger være noen avskyelig synd som forurenser jorden og festers inne i vårt kjød fordi Herren Jesus vil personlig lære oss sin lov og skrive den på alle våre hjerter, slik at vi kan vandre i fullkommen harmoni med ham for alltid (Jes. 2:3; Jer 31:31-34).

We cannot go home to our world yet, but we can have a foretaste of the sweetness that is to come by diving into the Holy Word that the Lord Yahweh has written to us. In the first Psalm, the Lord tells us that we will be blessed if we do not follow this world’s evil customs but rather make his law the foundation and center of our lives by meditating on it night and day. The word for blessed (Hb. ashre) denotes something more significant than mere happiness or being fortunate; it is a heartfelt joy and satisfaction in God. Jesus uses the equivalent Greek word in the Beatitudes (Matt. 5:3–11).

When you draw near to God, God draws near to you, and then you will experience true blessedness, the Peace of God, which surpasses all understanding, and which overflows into praise and worship. This eternal delight awaits anyone who will take God up on his offer. To commune with the Lord and become more like him is the real way to lasting joy and contentment. 

Veien til den Urettferdige

Legg merke til at salmisten først beskriver den Salige Mannen med en liste over hva han unngår, og at denne listen går nedover i synd. Når en mann engasjerer seg i synd, går han fra dårlig til verre. Han dykker dypere og dypere inn i den svarte kloakken av fordervelse. Til å begynne med vandrer han bare i ugudelige folks råd. Av og til følger han rådene som kiler øret hans akkurat slik han liker det. Så langt er syndene hans sporadiske og ikke en vane. Det er neste skritt når han stopper og står sammen med synderne. Nå er han en av dem, og han liker det der. Til slutt slår han seg ned og sitter blant spotterne. Nå er det han som offentlig spotter Gud og håner de hellige, en djevelsk lærer av det verste slaget som oppfordrer sine ofre til å følge i hans infernalske fotspor og forlate Herrens vei.

Det er enormt press for å gå ned denne veien av misgjerning. Verdens folk elsker selskap og hater det når noen nekter å bli med dem i deres syndighet. Så hvis du prøver å gå bort og gjøre det rette, vil de spotte deg og kalle deg navn. Selv om du bare vil være alene, spiller det ingen rolle. Om og om igjen vil de beskylde deg for å være hatefull ved å stille ledende spørsmål som: «Hvorfor er du så slem og dømmende?» (1 Mos. 19:9; 2 Tim. 3:12). Til slutt vil de prøve å hjelpe deg ved å fortelle deg at du tar så feil, og at du går glipp av alt i livet. Hvis du bare ville komme bort til dem og sette deg ned, så vil de fortelle deg hva du skal gjøre i livet. De vet hva som er godt og kan kile deg godt i øret.

Hvis du setter deg ned med dem, vil de lære deg og forme deg til en spotter som dem som vil håne den neste rettferdige mannen som prøver å gjøre det rette. Da kan dere alle sammen le av ham.

Det er den enkle veien å ta i livet. Du vil passe inn uansett hvor du går. Men Gud vil være langt fra deg, og han vil ikke dele sin salige glede med deg. Han gleder seg ikke over folk som skyr ham og hans bud for å jage etter menn og deres onde råd.

Veien til den Rettferdige

Hvis du ønsker å motta den velsignelsen som bare Gud kan gi, må du sky unna verdens veier og gå til Guds lov. Ordet oversatt lov (Hb. torah) betyr ikke bare de fem første bøkene i Bibelen, Mosebøkene; det kan også forstås som «undervisning» eller «instruksjon».

Og den Salige Mannen elsker Herrens undervisning og instruksjoner. Han er ikke under loven som en forbannelse eller byrde. Nei. Loven er hans glede. Han leser ikke av og til bare et bibelvers eller to etter jobb. Nei. Han leser hele Bibelen gjentatte ganger. Fordi han elsker å tenke på Guds vilje, mediterer han på den dag og natt. Når han våkner om morgenen, er Guds Ord den første tanken til å komme inn i hans sinn. Når han snakker med vennene sine, er Livets Ord på leppene hans. Når han legger seg i sengen sin, luller Guds løfter ham til søvns, som et beskyttende teppe rundt sin sjel mot verdens angst. Det er overalt i hans liv, selv på dørposten hans (5. Mos 11:20).

With absolute confidence, he lives biblically and follows God’s commandments, diligently organizing his life around the good precepts of God, making the Holy Scriptures the absolute standard of his life (1 John 5:3). As Jesus put it, he lives “by every word that comes from the mouth of God” (Matt. 4:4). It is his daily bread that sustains his soul and spirit throughout the day.

Kanskje du tror han er litt eksentrisk for å heve Bibelen så mye, men jeg forsikrer deg, det er folk som forsømmer det som er rare. Når den evige Guden og Kongen taler til oss gjennom sitt hellige ord, er det ikke absolutt dumhet å ignorere ham? Hvem i sitt rette sinn ville vende seg bort hvis en respektert konge eller president kom personlig for å snakke med dem? Det ville være en fornærmelse mot hans karakter og tittel å sky ham.

Dessverre er det nettopp det folk gjør! I stedet for å lytte til kongen, stiller de seg opp for å høre fra de ulike narrene på nett eller på TV, med deres vanvittige babbel som ofte er mindre konsistent enn skribleriene i en fargeleggingsbok for barn. Selv når den absolutte, evige sannheten er tilgjengelig i Bibelen, favoriserer de trivialiteter og nyheter som ingen vil huske om noen uker eller noen få år på det meste. For en dumhet.

Min venn, ikke vær som verden. Bøy deg ned og lytt når kongen henvender seg til deg. Les hele ordet som Herren nådig har gitt deg. Oppbevar hver eneste bokstav og tøddel i ditt hjerte og bli som Salig Mannen i den første salmen.

I sitt evige ord taler Gud til oss hver dag og lærer oss hvordan vi skal oppføre oss i denne verden mens vi forbereder oss til neste verden. Der avslører han alle de evige løftene han har bevart for oss, hans dyrebare barn, hvert løfte mer strålende enn den siste, hver og en stor skatt å oppbevare i vårt hjerte.

Gå og søk de guddommelige skattene som venter på deg.

Soli Deo Gloria

Takk for at du leste. Hvis denne artikkelen var oppbyggende og du ønsker å lese mere fra meg, Tom-Roger Mittag, kan du abonnere ved å skrive inn e-posten din nedenfor:
Hvis du ønsker å støtte meg, kan du gjøre det gjennom bønn.
Du kan også dele denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
person som holder hvitt skriverpapir

Ordet av Visdom

Johannes begynner sitt evangelium ved å gripe lesernes oppmerksomhet med et merkverdig og kjent ord som hadde en rik bakgrunn i både jødisk og gresk kultur, et ord som mange fortsatt kjenner til i dag: Logos, som betyr ord på gresk.

galakse digitalt tapet

Ordet i Begynnelsen

Disse dyrebare ordene i prologen til Johannesevangeliet gir oss et innblikk inn i evigheten, inn i det tidløse forholdet mellom Gud og Ordet, den fullkomne foreningen som er, har vært og alltid vil være.

asfalt mørk daggry endeløs

Bare For En Sesong

Gud lar bare de ugudelige triumfere for å åpenbare sin kraft og herlighet gjennom dem senere, og opphøye sitt hellige navn til hele verden.