Hva Er Teologi?

Bibelskrift med bokmerke

Dette innlegget er også tilgjengelig på: English (Engelsk)

Hva tenker du om ordet teologi? Avhengig av bakgrunnen din, kan dette ordet fremkalle alt fra et uinteressert gjesp til gledelig tilbedelse av Gud. For mange mennesker i dagens kristne landskap er reaksjonen deres ofte nærmere det førstnevnte, dessverre. Heldigvis kan det også være det sistnevnte. Dette ordet kan være et spesielt søtt ord som kan fylle din sjel med glede og en dyp lengsel etter Gud, å kjenne ham i alt.

Hvordan er det mulig? Hvordan kan et slikt tilsynelatende uinteressant ord som teologi fremkalle slik glede? Vel, la oss ta en titt på ordets etymologi, som betyr ordets historie. For å gjøre det, ta en titt på Johannes 1:1:

I begynnelsen var Ordet. Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud.

Johannes 1:1 B11BM

Som du kanskje vet, skrev ikke Johannes sitt evangelium på norsk. Det nye testamente ble opprinnelig skrevet på gresk, koine gresk for å være helt presis, som er en gammel form for gresk. Når vi leser Bibelen, leser vi en oversettelse av de gamle bibelske tekstene. Her er den opprinnelige gresken til Johannes 1:1 med translitterasjonen (uttalen) under.

?? ???? ?? ? ?????, ??? ? ????? ?? ???? ??? ????, ??? ???? ?? ? ?????.
En arche en ho logos, kai ho logos pros ton theon, kai theos en ho logos.

Johannes 1:1

Ser du det? I dette verset (blant annet) finner vi de to komponentordene som vårt moderne ord teologi kommer fra: Theos, som betyr gud, og logos, som betyr ord, men det kan også bety diskurs, rationalitet eller tanke i visse sammenhenger (og selvfølgelig i Johannes 1:1, refererer det til Herren Jesus Kristus selv). Dermed betyr ordet teologi bokstavelig talt «Ord om Gud», «Undervisning om Gud» og så videre, som er hva teologi i utgangspunktet er: Teologi betyr kunnskap om Gud.

Alle Har en Teologi

Alle som har et syn på Gud har en teologi, enten de vil kalle det teologi eller ikke. Det kan være en barnetro som de fikk nedarvet fra foreldrene sine og deres tradisjon, eller det kan være noe de hørte fra yoga-læreren sin, eller det kan være en menig som at de tilfeldigvis dannet for seg selv mens de spiste pizza en ettermiddag, og så videre.

Men alle de er helt klart forferdelige måter å bli kjent med noen på. For å bli kjent med noen personlig, må du høre fra dem personlig. Hvordan kan vi gjøre det? Hvor taler Gud til oss? I Bibelen, selvfølgelig. Gud, på grunn av sin overflod av nåde og uendelige kjærlighet, har gjort seg selv kjent for oss. Fra toppen av sin trone i himmelen har han talt, ved å presentere sitt folk med sitt fullkomne ord, som han bevarer i fra generasjon til generasjon, slik at alle hans adopterte barn kan bli kjent med ham personlig og stole helt på ham (Mat 22:31; Joh. 5:39). Vi trenger ikke noe mer for å lære om Gud. Som Paulus sier, Skriften gjør oss «komplette» og utruster oss til «all god gjerning», hver eneste en, ikke bare noen (2 Tim. 3:17).

Derfor betyr det å ha god teologi rett og slett å ha et nøyaktig, bibelsk syn på Gud; å ha dårlig teologi betyr å ha et feilaktig, ubibelsk syn på Gud. Naturligvis betyr dette at god teologi er livsviktig fordi dårlig teologi dreper. Som Jesus sa, evig liv er avhengig av å kjenne den sanne Gud:

Og dette er det evige liv, at de kjenner deg, den eneste sanne Gud, og ham du har sendt, Jesus Kristus.

Johannes 17:3 B11BM

Teologi og en Levende Tro

Dessverre har det oppstått en falsk idé innen den moderne kristendommen som lærer at teologi er noe for de kalde, intellektuelle typene. De ønsker en «levende tro» nå, ikke en «intellektuell tro». Akkurat som om det å lære mer om Gud faktisk vil ødelegge troen din og gjøre deg til en tørr intellektuell som ikke er i stand til å uttale ordet «halleluja».

Ærlig talt, eksisterer det slike forhold noe som helst sted i verden? Kan du vite så mye om noen, som din ektefelle, at ditt forhold til dem blir utelukkende intellektuelt? Er det et visst punkt når du bare må fortelle din kone at: «Kjære, ikke fortell meg noe mer om deg selv. Hvis du gjør det, vet jeg ikke om vi kan klemme mere»?

Det har ikke alltid vært slik. Denne anti-intellektuelle holdningen er en relativt ny utvikling. Og det er en så sørgelig utvikling fordi når noen forsømmer teologien, forsømmer de både et viktig aspekt av deres tilbedelse og deres personlige forhold til den herlige uendelige Gud.

Tenk på det. Det gir ingen mening å fortelle din kone at du elsker henne mens du gjør ditt ytterste for å unngå å lære mer om henne, spesielt hvis hun prøver å fortelle deg mer om seg selv og hva som er viktig for henne. Forestill deg en mann som forteller sin kone at: «Jeg vet at det er viktig for deg, kjære, men jeg bryr meg ikke. Jeg vil bare være sammen med deg». Høres det ut som et sunt forhold? Nei, ikke i det hele tatt.

Forestillingen om at ens tro ikke kan være både levende og lærerik samtidig er helt selvmotsigende. Å ignorere teologi er å ignorere Gud.

Studere Ordet

Derfor vil jeg oppfordre deg til å grave dypt i Guds Ord ved å studere Bibelen din og lese god bibelsk teologi. Ingenting burde motivere deg mer enn tanken på å utvikle ditt forhold til Gud og å bedre kjent med ham på et dypere nivå, ved å lære alt du kan i dette livet om hans majestetiske transcendentale natur, mens du soler deg i de endeløse skattene han har sendt ned fra himmelen: hans fullkomne Ord.

Husk at Gud søker folk som vil tilbe ham i ånd og sannhet (Joh. 4:23). Vil du ikke svare på det kallet? Vil du ikke gjøre ham lykkelig? Eller bryr du deg bare om deg selv og ditt eget? Moderne kristne liker å fokusere ånde-delen, men sannhets-delen er like viktig. Herren befaler oss å elske ham ikke bare av hele vårt hjerte, men også med hele vårt sinn (Mat 22:37).

Hvis Guds Ånd har velsignet deg med et sinn som er i stand til å forstå mer om Gud (som han tydeligvis har siden du er i stand til å lese lengre artikler slik som denne), er det din plikt som hans dyrebare barn å gjøre det og søke ham med alt du har. Vi må gjøre vårt ytterste for å gjøre vår tilbedelse så sann, kjærlig og trofast som overhodet mulig, slik at den kan være så herlig og behagelig som vi kan for vår Herre, som vi med glede vil tilbringe evigheten sammen med.

Soli Deo Gloria

Takk for at du leste. Hvis denne artikkelen var oppbyggende og du ønsker å lese mere fra meg, Tom-Roger Mittag, kan du abonnere ved å skrive inn e-posten din nedenfor:
Hvis du ønsker å støtte meg, kan du gjøre det gjennom bønn.
Du kan også dele denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Hva Er Generell og Spesiell Åpenbaring?

Helt fra skapelsens begynnelse til i dag har Gud valgt å åpenbare Seg på to forskjellige måter. Disse er generell åpenbaring, hva Gud åpent åpenbarer av Seg selv gjennom naturen til alle, og spesiell åpenbaring, hva Gud åpenbarer overnaturlig og selektivt.

svart kors under blå himmel

Hva er Evangeliet?

Evangeliet ble først levert til apostlene og er nå det mest sentrale for Guds folk.